Verslag jeugdkerk 10 december 2023

Verslag jeugdkerk 10 december 2023

Deze jeugdkerk gingen we verder met het thema ‘De veelkleurigheid van de kerk’ en gingen we het Sinterklaasspel spelen. Als opwarmertje keken en luisterden we naar het lied Bind us together Lord met Nederlandse tekst – YouTube en gingen we in gesprek over de tekst. Mensen zijn verbonden met elkaar door het geloof in 1 God, maar vooral door de liefde. Als je genegenheid voelt voor elkaar, dan is het ook makkelijker om de veelkleurigheid te zien.

Daarna gingen we stellingen doen met zitten of staan als je het er mee eens was. Onderstaande stellingen hebben we onder andere besproken:
  • In onze kerk lijken we allemaal nogal op elkaar.
  • In onze kerk worden kinderen, jongeren, mensen van middelbare leeftijd en ouderen allemaal even serieus genomen als gelovigen.
  • Ik kan me voorstellen dat mensen die niet zo lijken op de meerderheid van de mensen in
onze kerk zich bij ons niet zo thuis voelen.
  • Het is prima om kerken te hebben voor bepaalde doelgroepen (jongeren, mensen met een
migratieachtergrond, doeners en denkers) want dan voel je je meer begrepen in je eigen
kerk.
  • Iedereen is welkom bij ons in de kerk, het maakt niet uit wie je bent, wat je doet of wat je kunt of hoe je eruitziet.
  • Iedereen kan helemaal zichzelf zijn bij ons in de kerk.

In de kerk zijn we allemaal verschillend, wat betreft uiterlijk, innerlijk, leeftijd, godsbeeld en persoonlijk geloof. We vinden dat er vaak moeilijke taal te horen is in de kerk en daardoor begrijpen we niet alles. We gaan niet altijd naar de kerk omdat we moeten van onze ouders, maar omdat we zelf graag heen willen. Verder is er veel aandacht voor ouderen in de kerk en vinden we de kerk niet altijd aantrekkelijk. Door in gesprek te gaan met elkaar en naar elkaar te luisteren voelen we ons serieus genomen. Jeugdkerk 1 x in de maand vinden we prima, maar niet vaker want anders zijn we minder bij elkaar betrokken en weten we niet wat er leeft in de hele kerk. We vinden tenslotte dat iedereen welkom is bij ons in de kerk en dat het fijn is dat we ons zelf kunnen zijn.
Vervolgens gingen we naar aanleiding van het Bijbelgedeelte uit Efeze 3 een moodboard maken waarin de veelkleurigheid en diversiteit van de kerk te zien was. Vervolgens sloten we de jeugdkerk af een gebed en speelden we het Sinterklaasspel. Het was erg leuk om de cadeautjes uit te pakken, door te (moeten) geven en af te wachten waar je uiteindelijk mee naar huis gaat.
Zondag 28 januari gaan we naar de katholieke kerk te Vollenhove, waar we na de eucharistie viering een gesprek met de pastoor hopen te hebben. Voor meer informatie: Parochie H. Christoffel – Steenwijkerland (christoffelsteenwijkerland.nl)
Annie en Marja

 
terug