Beste Janetta,

Beste Janetta,
Terschelling, 9 januari 2025

Een nieuw jaar: een nieuwe kalender, een nieuwe agenda. Wij strooiden in de afgelopen weken vele goede wensen rond. Tegelijk kijkt het nieuwe jaar ons vragend aan: ‘Wat verwacht je van mij? Ben je blij met mij of maak ik je bang? Ben je van plan iets van mij te maken of laat je het maar komen zoals het komt? Zijn mijn data hoofdzakelijk herinneringen aan mensen, dingen die voorbijgingen of… heb je al in mij gebladerd of gescrolled om vooruit te kijken naar wat komen gaat?’ Een nieuw jaar. Allemaal zijn we eraan begonnen, ieder op een eigen persoonlijke manier, afhankelijk van medemensen, van leeftijd en levensomstandigheden en wat al niet meer. De één kan niet wachten om van start te gaan en de ander houdt de adem in… 

Een mensenleven is een reis van dagen, weken, maanden, jaren. Soms reizen we alleen, soms mogen we optrekken met een kleine of grotere groep mensen. Met zijn allen zijn we onderweg en op zoek naar geluk, het goede van het leven. We willen allemaal dat iemand van ons houdt.
lees meer »
 
Beste Mathilde,

Beste Mathilde,
Steenwijkerwold, 3 januari 2025

Gelukkig nieuwjaar, veel heil en zegen! Heil staat voor ‘heel’ en dat vind ik een mooie gedachte. Dat, dat wat stuk is; beschadigd of gebarsten, heel mag worden. En dat we de zegen die we krijgen mogen uitdragen naar anderen. Het lijkt net alsof ik dat elk jaar belangrijker begin te vinden. Misschien ook wel omdat ikzelf ouder word en meer te maken krijg met verdriet om verlies van vaardigheden, gezondheid, ouders etc. En dan heb ik het niet over persoonlijk verlies, maar het verlies wat mensen overkomt die me dierbaar zijn.
 
lees meer »
 
Beste Janetta,

Beste Janetta,
Terschelling, 26 december 2024

Inderdaad veel mensen zeggen tegen mij: ‘Dominee zal wel druk zijn met alle vieringen……en dan ook nog alle veranderingen’. Meestal zeg ik zoiets als: ‘Gewoon hoor, dag voor dag met wat kan’. ‘De bakker, de slager, de meesters, de juffen, … ze hebben het ook allemaal druk en wie kunnen er nou blijer zijn om het druk te hebben in deze dagen dan de dominees?!’
Maar er zijn natuurlijk wel veel vieringen (deze week 5x) waar je gedachten door in beslag worden genomen. Tijdens een van die vieringen moeten wij hier ook nog afscheid nemen van een geliefd gemeentelid en dat gaat voor alles in aandacht en zorg. Dat laatste, oog in oog met de dood, bepaalt je ook bij de kwetsbaarheid en het kostbare van het leven en dat dat alles is wat wij vieren met het kerstfeest. Over het Licht van Gods liefde in het donker en een nieuwe dag die komt. Vorige week werd ik ook nog gemaild (dus ook niet iets persoonlijker benaderd) door een vereniging met de vraag: ‘Volgende week vieren we ons kerstfeest. We hebben het programma nog niet rond. Wil je nog een gedicht of verhaal doen?’ Toen heb ik ontstemd gereageerd alsof het hen om ‘een dingetje gaat’. Zonder gezamenlijke voorbereidingen gaat het niet en ik heb hen hartelijk uitgenodigd voor de vieringen in één van de kerken. Ik hoorde niets meer terug. Tja, daar kan ik wel van wakker liggen…..
lees meer »
 
Beste Mathilde,

Beste Mathilde,
Steenwijkerwold, 20 december 2024

Zondag, 22 december is het alweer de 4e advent, en dan Kerst. Een drukke tijd in de kerk. Zondag, kerstavond, 1e kerstdag en dan weer een zondag. Waar een groot deel van Nederland vrije dagen opneemt en lekker ontspant moeten er nog vele anderen een extra inspanning verrichten waaronder predikanten. Ook een mooie tijd denk ik, waarbij er speciale diensten zijn en vol(lere) kerken. In je vorige brief schreef je dat het komen tot een viering een proces is van bidden, studeren, nadenken, lezen, en soms ook wandelen of fietsen.
Zelf heb ik gemerkt dat ik door te wandelen vaak op diepere gedachten kom. Het is net alsof je op die momenten je hoofd leegmaakt. Je hebt soms afstand nodig om het grotere verband weer te zien. Of om afstand te nemen van dagelijkse beslommeringen. Iemand zei eens: ik moet het elastiek niet altijd op rek houden, want dan is het niet meer elastisch. Ik kan me voorstellen dat het nu met deze dagen én de voorbereidingen van de intrede dienst én de gedeeltelijke verhuizing best wel hectisch is.
 
lees meer »
 
Bevestigingsdienst ds. Mathilde de Graaff Bevestigingsdienst ds. Mathilde de Graaff
De kerkenraad is blij dat ds. Mathilde de Graaff het beroep heeft aanvaard en vanaf januari bij ons begint. Zij zal bevestigd worden op zondag 26 januari om 13.30 uur in de Grote Kerk in Blokzijl door ds. Richard Vissinga.
Tijdens deze dienst bedanken we Richard Vissinga voor zijn werkzaamheden voor het crisispastoraat de afgelopen 2,5 jaar.
Verdere informatie over deze dienst volgt in de komende Zondagsbrieven.
 
 
Beste Mathilde

Beste Mathilde
Steenwijkerwold, 6 december 2024

Dank je wel voor je brief. Ik denk dat we allemaal de ‘raakpunten’ herkennen tussen elkaar in woord, gebaar, een hoofdknik, samen een lied zingen en naar muziek luisteren of maken. Daarom is het ook zo fijn om samen te komen in de kerk op zondag. Je schrijft dat je het altijd nog weer een uitdaging vindt om een viering voor te bereiden. De woorden te vinden die horen bij het moment en de tijd, waarbij de aloude verhalen ons in deze tijd mogen inspireren.
Ik las deze week dit: ‘Een God die in mij gelooft’. Die kwam bij mij wel binnen. Want ik weet dat God van me houdt en dat ik goed ben zoals ik ben, maar dat Hij in mij gelooft en gelooft waar ik voor sta, was toch wel even een benadering van een andere kant. Die zag ik niet aankomen.
In de dienst van 29 september heb je ook een ander gezichtspunt gekozen bij een heel bekend verhaal. De Samaritaanse vrouw bij de bron keek toen terug op haar ontmoeting met Jezus. Het kijken vanuit een ander gezichtsveld is vaak verrassend, boeiend maar kan ook confronterend zijn. We vieren vandaag de tweede advent. En ik vraag me af hoe je er toe kunt komen om een advent viering weer te laten klinken als een nieuw verhaal.
lees meer »
 
Beste Janetta

Beste Janetta
Terschelling: 29 nov. 2024

Zo leren we elkaar schrijvenderwijs een beetje beter kennen. Het leuke is dat iedereen mee kan lezen en vanuit het geschrevene weer zelf verder kan mijmeren of denken. En eigenlijk is dat een vorm van ‘communicatie’. Mijn moerstaal is het Groninger dialect. Ik ben geboren en opgegroeid in Winsum, ongeveer 15 km. ten noorden van de stad Groningen op de weg naar Lauwersoog. Ik woon er al heel lang niet meer maar je hoort het nog altijd in mijn accent. Thuis spraken wij Gronings. Gronings heeft voor mij met ‘thuis’ te maken. ‘Taal’ heeft altijd iets eigens en met je roots te maken.
Door het leven heen ben ik beïnvloed en gevormd door allerlei talen. Daarmee bedoel ik niet alleen de vreemde talen die je leert. Maar dan denk ik vooral aan taal die gesproken wordt in de ontmoeting met elkaar. Soms versta je elkaar en soms zoek je naar verstaan. In en door een echte ontmoeting ‘licht’ iets op van meer dan het gewone. Ieder mens heeft een eigen taal want een eigen levensverhaal. Als je rustig de tijd voor elkaar neemt en die verhalen bij stukjes en beetjes met elkaar deelt ontstaat er gemeenschapszin ofwel ‘communio’. Dan zie je, weet je, voel je meer van elkaar en heb je aan een half woord genoeg. Dat heeft onze samenleving nodig.
 
lees meer »
 
Beste Mathilde,

Beste Mathilde,
22 november 2024

Wat fijn je beroep het beroep wat we als gemeente op je hebben uitgebracht, hebt aangenomen. We hebben je al een beetje mogen leren kennen tijdens de gemeenteavond, afgelopen vrijdag, en uit de brief die je ons hebt gestuurd. Dat geeft ons een inkijkje wie je bent en wat je belangrijk vindt. Als beroepingscommissie hebben we destijds ook een lange brief van je gehad. Tussen de regels door lezen we ook dat het betekent dat je iets moet gaan loslaten. Het altijd aanwezig zijn op Terschelling voor al je gemeenteleden moet je loslaten en je tijd en aandacht moeten nu verdeeld worden. Een thuis hier en een thuis daar. Uit ervaring weet ik dat dat kan. Vooral ook omdat een huis maar een huis is, en je vooral thuis voelt met de mensen die je liefhebt. En gelukkig kan Ria, je partner, met je meereizen.
‘Geroepen om op weg te gaan’ schrijf je. We gedenken deze zondag ook dat geliefden zijn weggegaan. Maar dan alleen. Zodat we ons misschien niet meer zo thuis voelen op de plek die eerst ons thuis was. Verdrietig als we zijn, zoeken we naar troost en verlichting van pijn. Maar worden we ook vervuld met herinneringen. Herinneringen die pijnlijk zijn omdat we niet hebben gezegd wat we nog wilden zeggen. De ander niet hebben begrepen. De juiste woorden niet hebben kunnen vinden of durven uitspreken. God praat ook niet zoveel over zichzelf in de bijbel he? Hij zegt; ‘Ik ben’.
 
lees meer »
 
Kennismaking Ds. Mathilde de Graaff

Kennismaking Ds. Mathilde de Graaff
Woensdag, 20 november 2024, kwam ds. Mathilde de Graaff samen met haar partner Ria Blom kennismaken met onze gemeente.
Marja opende met een stukje over Roeping. Daarna lichtte Janetta het werk van de beroepingscommissie toe. Vervolgens heeft Mathilde uitgebreid verteld wat haar bewogen heeft om op zoek te gaan naar een andere gemeente naast haar gemeente op Terschelling. Ze voelde zich geroepen om op weg te gaan naar het wenkend perspectief dat Blokzijl biedt. Een gemeente waar de gemeenteleden geen passanten zijn, maar een groep mensen is die blijft. De verschillende generaties binnen onze gemeente noemde ze ‘goud’.
Vanuit de zaal kwamen er verschillende vragen die Mathilde beantwoord heeft.
Het was een mooie avond met een grote opkomst.
 
lees meer »
 
Referenties

Referenties
Ds Jelle Vonk (predikant te Hommerts-Jutrijp, oud predikant Blokzijl)

Blokzijl is een prachtige stad om in te wonen. Vanaf de lente tot aan herfst doen veel mensen hetzij per boot hetzij op de fiets of motor, het voormalig Zuiderzeestadje aan. En noem mij een plek waar je in de wintermaanden mooier kunt schaatsen dan in deze omgeving! De prot. gemeente van Blokzijl beschikt over een prachtige kerk met een al even mooie akoestiek. Niet voor niets worden er al jarenlang Bach-cantates uitgevoerd en tal van klassieke concerten georganiseerd onder de naam Blokzijl Klassiek. De kerkgemeenschap is nauw op elkaar betrokken en meelevend met het wel en wee in de stad, bijbehorende dorpen en omgeving. Een enthousiaste groep mensen zet zich in voor het jongerenwerk, de actieve kerkenraad kenmerkt zich door de open sfeer en zoekt samen met de gemeente naar initiatieven om kerk te zijn met het oog op de toekomst. Ik noemde mijzelf altijd de dominee van Nederland, omdat dit buurtschap deel uitmaakt van de gemeente. En zeg nou zelf: wie wil dat nou niet zijn? De pastorie staat aan het water en is een prettig huis om in te wonen in een fijne buurt. Ik zou zeggen: Ontdek het zelf!

Ds. Dirk Jan Lagerweij (Zwolle, oud predikant Blokzijl): De kerk van Blokzijl heb ik ervaren als midden in de wereld én het Weerribbengebied,  een plek om vrij te ademen en waar vertrouwen is, waar mensen op elkaar betrokken zijn, vernieuwend en dicht bij de kracht van bijbel en geloof. Een goed plek waar ik me 7 jaar lang thuis mocht voelen.

Ds. Sander van ’t Zand (emeritus predikant Steenwijk): Blokzijl is voor mij een plezierige gemeente. Er is ook nog relatief veel jeugd. Een goed georganiseerde gemeente  met nog genoeg ambtsdragers. Ook liturgisch zit het goed in elkaar.  Wat mij betreft van harte aanbevolen

Ds. Astrid van Waard (Giethoorn, consulent van de beroepingscommissie)
Jullie hebben een actieve kerkenraad, die opgebouwd is uit mensen uit verschillende leeftijdscategorieën. Dat is goed, want dan weet je ook wat er bij jong en oud speelt. Jonge kinderen, tieners, jongvolwassen, middelbare leeftijd en ouderen: iedereen is in beeld. Ouderlingen hebben het pastoraat aardig onder controle en de diaconie neemt mooie initiatieven voor projecten. In een gemeente, waar vrijwilligers zich op velerlei wijze inzetten wil een nieuwe predikant naar mijn idee wel komen.

Ds. Richard Vissinga (emeritus predikant Kampen):
Gedurende de vacante periode breng ik pastorale bezoeken aan gemeenteleden die daar behoefte aan hebben. Eerder deed ik dat enkele jaren geleden ook gedurende een jaar. Veel gemeenteleden stellen prijs op meeleven en betrokkenheid van de kerk op de hoogte- en de dieptepunten van het leven. Ooit heb ik de gemeente getypeerd als ‘vrolijk protestant’ en die typering stuitte op veel herkenning. Er is een veelkleurige geloofsbeleving, die kenmerkend is voor de protestantse traditie. Dat er op dit moment nauwelijks vacatures zijn in haar organisatie is kenmerkend voor de betrokkenheid van de leden bij hun gemeente. Velen leven met een ‘open mind’; voor wat er om hen heen en in de wereld gebeurt. Het lijkt mij inspirerend in om in deze gemeente met zo’n prachtig kerkgebouw predikant te zijn!


Voor nadere info beschikbaar:
Ds. Hans Nobel: 06-12 05 12 36
Ds. Albert Jan Stam: 06-51 56 35 36



 
 
De beroepingscommissie De beroepingscommissie

















V.l.n.r. Pieter, Joran, Astrid, Klaas, Annelies, Truus, Nienke, Janetta. Sjeerina ontbreekt op de foto.

Graag stellen we de beroepingscommissie aan je voor. 

We missen iemand! Een predikant(e). Help ons hiermee. 
lees meer »
 
Profielschets Blokzijl en omgeving Profielschets Blokzijl en omgeving

De gemeenteleden van de Protestantse kerk Blokzijl en omgeving komen uit een ruim gebied, wat zicht uitstrekt van Marknesse tot Giethoorn en van Steenwijk/Tuk tot Sint Jansklooster. 

lees meer »