Voorlopig Beleid Veilige Kerk Voorlopig Beleid Veilige Kerk
Voorlopig Beleid Veilige Kerk                PKN-gemeente Blokzijl en omgeving
Dit beleid staat alvast online ivm het aanvragen van de VOG’s voor 1 juli 2025. Zodra wij een vertrouwenspersoon hebben gevonden zullen we het definitieve beleid publiceren.

Veilige kerk
Binnen de Protestantse Gemeente Blokzijl e.o. willen we op een goede en respectvolle manier met elkaar omgaan, omdat alle leden van onze gemeente zich veilig moeten kunnen voelen. Dit kan alleen als men elkaar in zijn/haar waarde laat en elkaar met respect behandelt. Dit betekent dat wij in onze kerkelijke gemeente alle vormen van ongelijkwaardige behandeling, zoals pesten, machtsmisbruik, financiële uitbuiting, discriminerende, racistische of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden.

Gedragscode
Deze gedragscode is geschreven voor de kerkelijke vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Blokzijl e.o. die allen door hun functie een bijzondere verantwoordelijkheid in de kerkelijke gemeente hebben en die daarin het vertrouwen van de gemeente genieten. Deze code wil een hulpmiddel zijn om ongewenst gedrag van kerkelijke vrijwilligers te voorkomen, te signaleren en bespreekbaar te maken.
De kerkenraad vraagt alle kerkelijke vrijwilligers onderstaande omgangsregels na te leven.
  • Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij is en discrimineer niet. Iedereen telt mee binnen de kerkelijke gemeente.
  • Ik vertoon geen gedrag dat door de ander als seksueel getint kan worden opgevat (aanraken, taalgebruik, digitaal)
  • Ik ben als volwassene niet alleen in een ruimte met een minderjarige
  • Ik bescherm de ander tegen oneerlijk, respectloos en ongelijkwaardig gedrag
  • Ik maak geen misbruik van mijn macht tegenover een ander
  • Ik val de ander niet lastig en ik berokken de ander geen schade
  • Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen
  • Ik doe geen mededelingen over zaken die mij vertrouwelijk ter kennis zijn gekomen aan derden. Ik moet de geheimhouding doorbreken als er gevaar of schade kan worden voorkomen, mits ik er alles aan heb gedaan om toestemming van de betrokkene te krijgen om de geheimhouding te doorbreken.
  • Ik maak bewust gebruik van internet, e-mail en andere communicatiemiddelen. In het gebruik hiervan zorg ik ervoor dat de privacy van anderen wordt gewaarborgd.


Vertrouwenspersoon (wij hebben nog geen vertrouwenspersoon, we hopen deze zsm te vinden)
De kerk wil een veilige plaats zijn voor iedereen. Toch kan er ongewenst grensoverschrijdend gedrag worden ervaren of gesignaleerd door iemand. Dat kan zijn agressie, geweld, machtsmisbruik, seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten, pesten of discriminatie. Voor mensen die hiermee te maken hebben en die daar graag over willen praten, heeft de Protestantse Gemeente Blokzijl e.o. een vertrouwenspersoon aangesteld.
Een vertrouwenspersoon is iemand waarmee je in vertrouwen kunt praten over ervaringen met ongewenst gedrag binnen of buiten de kerk. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht en gaat altijd vertrouwelijk om met jouw informatie. De vertrouwenspersoon mag niets doen met de informatie die jij geeft zonder jouw toestemming. De vertrouwenspersoon zal geen verdere stappen ondernemen zonder overleg. Er worden ook geen inhoudelijke mededelingen gedaan aan de kerkenraad of andere instanties. De vertrouwenspersoon is aanspreekpunt voor ieder gemeentelid. Bij (naam wordt ingevuld zodra we een vertrouwenspersoon hebben) kun je ook terecht als je een melding wilt doen.