Cantatediensten

Cantatediensten

Cantates in de Grote Kerk van Blokzijl

Sinds 2011 worden twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar, twee Bachcantates uitgevoerd in de Grote Kerk van Blokzijl. 

Een cantate is meestal een religieus zangstuk voor solist en/of koor begeleid door een kleine orkestbezetting. J.S. Bach schreef meer dan 200 cantates voor de Lutherse kerkdiensten, waarin vaak een koraal centraal staat. De meeste cantates duren ongeveer 20 minuten. Er wordt geen verhaal verteld maar gereflecteerd op een les of gebeurtenis uit de bijbel, waarbij instrumentale en vocale muziek elkaar afwisselen. Veel cantates beginnen met een openingskoor, waarna verschillende recitatieven en aria’s door solisten volgen en eindigen tenslotte met een koraal. 

Zoals ten tijde van Bach worden de cantates in Blokzijl uitgevoerd in de late middag, aan het eind van een korte vesper. 

De cantates in Blokzijl worden in één weekend ingestudeerd en uitgevoerd door een gelegenheidskoor van zangers en professionele musici en solisten uit een brede regio. 

Artistiek leider van de cantates is al sinds de oprichting in 2011 de jonge en getalenteerde dirigent Raghna Wissink. Raghna is onder meer werkzaam als dirigent van Musica Vocalis en Anthem in Zwolle, van vrouwenkoor Hera en als hoofddocent van het nationaal kinder- en jeugdkoor. 

In de afgelopen jaren zijn er al vele cantates uitgevoerd in Blokzijl. Denk aan de bekende cantates nr. 1 (Wie schön leuchtet der Morgenstern), nr. 6 (Bleib bei uns), nr. 106 (Actus Tragicus) en nr.140 (Wachet auf, ruft uns die Stimme). 

We zijn heel blij met de financiële ondersteuning die we ontvangen via de Doopsgezinde Gemeente uit Blokzijl en de Protestantse Kerk Nederland. 

De cantate-commissie bestaat momenteel uit drie leden die ook actief deelnemen aan de cantates: 

  • Betty Lok (contact koor en predikant en samenstelling liturgie)
  • Irene van der Luit (contact dirigent, musici en solisten en persberichten)

  • Truus van Oversteeg (financiën en contactpersoon PKN)

Wilt je meer weten over de cantates of graag eens meezingen? Dan kun je contact opnemen met Betty Lok (T. 06 20663589).

terug