Praktische zaken rondom doop, belijdenis, huwelijk en overlijden
Praktische zaken rondom doop, belijdenis, huwelijk en overlijden
Op belangrijke kruispunten in het leven heeft de kerk rituelen die dat moment vormgeven. DoopWie graag zijn of haar kindje wil laten dopen of zelf gedoopt wil worden, kan contact opnemen met de predikant. De predikant vertelt je wanneer de volgende doopzondag is en zal je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek en een gesprek met andere doopouders. BelijdenisBen je gedoopt en voel je ervoor een volgende stap te nemen? Dan nodigen we je uit voor een gesprek over belijdenis doen. Dit kan leiden tot vervolggesprekken met verdieping in het christelijk geloof. Uiteindelijk kies jij ervoor of je belijdenis doet of niet. Neem hiervoor contact op met de predikant.HuwelijkWij staan voor inclusiviteit en een huwelijk kan dan ook ingezegd worden tussen een man en een vrouw, twee mannen en twee vrouwen. Ten aanzien van het gebruik van de kerk in verband met een huwelijk zijn er twee mogelijkheden:
In het eerste geval kan in een kerkdienst over het door de overheid gesloten huwelijk een zegen worden gevraagd. De huwelijksinzegening is onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad en in de praktijk uitgevoerd door de predikant of om andere redenen een andere predikant.
OverlijdenHet zorgvuldig afscheid nemen van iemand van wie je hebt gehouden vraagt aandacht. Wanneer het christelijk geloof van betekenis was voor de overledene, of nog steeds is voor nabestaanden, is het passend om het afscheid bij de begrafenis of de crematie te verweven met troostrijke en betekenisvolle elementen van dit geloof. De ervaring leert dat hier grote kracht vanuit kan gaan voor de tijd waarin nabestaanden de leegte, die er nu is gekomen, een plek moeten geven. In een kerkelijke uitvaart, afscheidsdienst of dankdienst voor het leven wordt in rituelen, woorden, liederen en stilte een taal gegeven aan het diepe geloofsvertrouwen dat het leven van hem of haar van wie we hebben gehouden nu geborgen is in de liefde van God. Het is raadzaam na het overlijden zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de predikant. De predikant kan bemiddelen in het contact met een uitvaartondernemer en ook tot eerste afspraken komen over de datum van de uitvaartdienst voorafgaand aan de begrafenis of de crematie. In een tijd van rouw waar de emoties over elkaar heen tuimelen, kan de predikant als pastoraal begeleider enige structuur bieden. Bij afwezigheid van de predikant kan de wijkouderling benaderd worden. Voor het leiden van een uitvaartdienst kan er als alternatief ook een beroep worden gedaan op Janetta Wanders. Als gemeentelid van deze gemeente is ze opgeleid voor het leiden van uitvaartdiensten. Ze is bereikbaar via de scriba of via 06 52898003. De scriba ontvangt graag een rouwkaart. UitvaartdienstEr is veel mogelijk maar dit staat vast: er wordt gebeden, er wordt gelezen uit de Bijbel met daarbij een passende overweging, en de predikant geeft de zegen. Verder gaat alles in overleg met de nabestaanden. De predikant bemiddelt zo goed mogelijk en helpt bij het zoeken naar een taal die voor zoveel mogelijk aanwezigen toegankelijk is. Vaak had de predikant al pastoraal contact met de overledene en kan hij al veel informatie aandragen uit het ‘pastorale dossier’ met betrekking tot wensen, geliefde liederen enzovoort. | ||
terug | ||