Zwart wit

Zwart wit
Als christenen hebben we juist heel vaak gekozen voor een middenweg. Vooral ook omdat we in onze gemeenten te maken hebben met tegenstellingen, en het al moeilijk genoeg is om binnen een gemeente geen scheuring te laten optreden. We mogen ons gelukkig prijzen met een gemeenschap zoals we die in Blokzijl hebben. Maar ook een middenweg is niet altijd een goede keuze. In de oorlog hebben we als kerk ook onvoldoende stelling genomen. Hiervoor hebben we zelfs openlijk onze schuld bekend voor de rol die we als kerk hebben gespeeld.
Wat is dan wel goed, of liever gezegd, wat wordt er van ons als christenen verwacht in deze extremen. Het thema van de PKN voor het komende jaar is ‘Van U is de toekomst’. Een onderwerp dat veel vragen oproept. Maar een mooi onderwerp waar we volop over kunnen discussiëren. Want hoe ziet die toekomst eruit als we het hebben over klimaat. Hebben we dan nog een toekomst. En gaat het om onze eigen toekomst, of de toekomst van onze kinderen, of de toekomst van deze planeet.
Mogen we het afwachten, of gaan we actief worden. Gaan we stelling nemen en de straat op. Of wachten we eerst tot een ander iets gaat doen. En als een ander succesvol is, dan willen wij ook nog wel eens in beweging komen. Of wachten we op een nieuw kabinet. Of op een nieuwe president. Of wachten we op een nieuw vaccin. Of wachten we op een nog agressiever virus.
Frank Boeijen zong het al: ‘denk goed na aan welke kant je staat. Denk niet zwart, denk niet wit, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart’.  En waar gaat je hart naar uit. Wat verwarmt je hart, of laat het harder kloppen. Wat geeft het ritme van je leven aan. Wat laat je levend zijn en levend voelen.
Ik kijk uit naar de startzondag. Ik hoop u ook.

Janetta Wanders
Reageren? Ja graag, mw.wanders@gmail.com
terug