Veertigdagen tijd Veertigdagen tijd
De veertigdagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd) zijn de veertig dagen voor Pasen; dit jaar van woensdag 17 februari tot zaterdag 3 april.  Het zijn eigenlijk 46 dagen, maar omdat de zondagen niet meegeteld worden (de zondag is een feestdag en dan hoeft er niet gevast te worden) blijven er 40 dagen over.
Het getal veertig komt vaak voor in de Bijbel. Noach wachtte veertig dagen voordat hij uit de boot stapte, Mozes verbleef veertig dagen op de Sinaïberg en kreeg toen pas de Tien Geboden. 

Ook het woord quarantaine betekent veertig dagen, als een schip in de 18e eeuw in een haven arriveerde en men vermoede dat er een ziekte onder de bemanning heerste moest de hele bemanning veertig dagen op het schip blijven.
Vasten is een veel voorkomend gebruik in deze veertigdagentijd. Vasten is een bepaalde tijd stoppen of minderen met eten en drinken. Het is een gebruik dat veel voorkomt in de Bijbel, vasten en bidden zijn met elkaar verbonden. Met vasten zeg je tijdelijk “nee” tegen eigen verlangens die ingesleten zijn in je dagelijks leven.
Tegenwoordig vasten veel mensen niet van eten of drinken maar gaan bijvoorbeeld de uitdaging aan om 40 dagen een bepaald product niet te gebruiken. Dit kan alcohol, suiker, tussendoortjes, koffie of bijvoorbeeld 40 dagen zonder Netflix zijn.

Wat kost jou tijd of energie? Wat staat je gezondheid in de weg of wat belemmerd je te zijn wie je wilt zijn? Wil je dit delen met de rest van de gemeente (mag anoniem); mail dan naar redactiezondagsbrief@hotmail.com

 
terug