Trekvogels

Trekvogels
Huis en haard zijn ons dierbaar en daar zijn we zuinig op. We houden de tuin bij, we verven de kozijnen en wassen de ramen. Een proper en net volkje en we klussen wat af, want het kan altijd beter. Tot de vakantietijd… dan veranderen we in trekvogels. Op zoek naar de mooiste plek. Aan een meertje, aan zee, een stil plekje in het bos, of juist de festivals tot in de late uurtjes.
Trekvogels hoorde ik laatst zijn altijd op zoek naar de beste plek. De beste omstandigheden. Ze zijn thuis daar waar ze voedsel, een beschermde omgeving en een goed klimaat vinden. In de vakantie zijn we trekvogels. We verlaten onze vertrouwde omgeving naar een plek waar het nóg iets beter is.
Er zijn ook trekvogels die een pelgrim pad lopen. De bekendste is wel het Jacobs pad naar Santiago de Compostella  maar er zijn ook andere, kortere. Inspirerend. Niet zozeer op zoek naar een plek om lekker op een ligbedje te liggen, maar om met je geest op weg te zijn naar een betere plek.
Het mooie is, zoals zo prachtig in lied 837 gegeven: dat we ook met onze geest op zoek kunnen gaan, naar God, maar dat hij ons allang gevonden heeft. De plek maakt dan niet uit. Hij reist altijd met ons mee. In dit lied vind ik ook iets terug over de tijd waarin we leven waarin boeren zich roeren (rijmt) over een onzekere toekomst. Over huis en haard gesproken. Misschien een troost:
Iedereen zoekt U, jong of oud,
speurend lang allerlei wegen,
kronkelig, vreemd of recht vertrouwd,
Meester, waar kom ik U tegen?
Eens vindt U ons, bij dag en nacht
moe van onszelf en zonder kracht
dorstend naar liefde en zegen
Heer, als ons denken U ontkent,
kan ons de leegte benauwen,
als onze hand Uw schepping schendt,
wilt U ons dan nog vertrouwen.
Twijfel of hoogmoed, onverstand,
neem ons, Uw mensen, bij de hand,
laat ons Uw schoonheid aanschouwen.
Koning, Uw rijk is zo nabij,
open mijn ogen en oren,
onrustig is mijn hart in mij,
totdat het nieuw wordt geboren.
Daarom zoekt U elk mensenkind,
zoek, herder mij, opdat ik vind
en steeds meer bij U zal horen.
Fijne vakantie.


Janetta Wanders
Reageren? Ja graag! Mw.wanders@gmail.com
 
terug