Ontmoetingen

Ontmoetingen
Bij elke ontmoeting stelde ik dus vragen. En wat ben ik wijzer geworden. Van een 20 jarige jongen uit Deurningen die alleen op de fiets naar Barcelona onderweg was. Zijn vrienden wilden niet mee. Die wilden bier drinken. Nee, ze werkten ook niet aan hun conditie. Maar vertelde hij; als ze iets over voeding of gezondheid wilden weten, vroegen ze hem om raad. Hij was anders, maar vervulde toch een functie naar zijn vrienden. Opa Rien en zijn kleinzoon waren onderweg naar Avignon. Elke dag 78 kilometer, dan gingen ze het halen. Wat ik heb geleerd? Dat je nooit te oud bent om je idealen na te volgen. Dat je altijd een uitdaging kunt en mag aangaan. En dan de Franse mevrouw die haar planten water gaf, en ik vroeg of ze mijn bidon wilde bijvullen. Ze gaf hem terug en vroeg; wat kan ik nog meer voor je doen. Water geven met een glimlach en dan ook nog eens aanbieden wat je nog meer kunt doen. De twee vriendinnen onderweg naar huis. Ook op de fiets. Ik vroeg of ze een mooie route hadden gevolgd. Ja, met minder steile beklimmingen. Dus ik heb mijn route aangepast.  Zo op een presenteerblaadje, gewoon door te vragen.

Ik heb ook een ontmoeting met mezelf gehad. Ik had een doel. Ik wilde de straat binnenfietsen bij mijn zwager. Dat is in de tijd die ik er voor had niet gelukt. Ik was teleurgesteld. Terwijl iedereen de 1250 km die ik had afgelegd naar Macon in Frankrijk een prestatie vond. Bij toeval kwamen we (mijn man heeft me opgepikt) later bij de Mont Ventoux in de buurt. Die befaamde berg die elke wielrenner wil beklimmen. Ik vond dat altijd maar een beetje onzin. Maar je raadt het al. Die heb ik toch gefietst. Een ander doel. En wat ik geleerd? Dat het doel niet belangrijk is. Het motiveert je wel. Maar dat het doel wat je voor ogen hebt niet altijd het doel is wat je gaat en hoeft te bereiken. Belangrijker is het dat je iets doet. Doel wordt doen. Doel motiveert en activeert.

Is het ook niet zo in ons kerkenwerk? Het doel van goede ouderling of diaken, of wijkbezoeker te zijn is prima. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je het doet. 1 letter verschil, maar voor de kerkelijke gemeente een noodzaak. Een actieve kerk en kerkgemeenschap. Tijd voor een nieuwe start zo na de zomervakantie. Hoop dat u er klaar voor bent om vooral elkáár weer te ontmoeten.

Janetta Wanders
Reageren mag: mw.wanders@gmail.com
 
terug