Vakantie en studieverlof Ds. Jelle Vonk Vakantie en studieverlof Ds. Jelle Vonk
Vakantie en studieverlof ds. Jelle Vonk
Vanaf maandag 22 tot en met 28 februari heb ik vakantie. Aansluitend ben ik een week afwezig i.v.m. verplichte nascholing. Voor bijzondere omstandigheden worden jullie verzocht contact op te nemen met de wijkouderling of de voorzitter van de kerkenraad. Vanaf 9 maart ben ik weer te bereiken.

mvg ds Jelle Vonk

 
 
Met Onderweg naar Pasen Met Onderweg naar Pasen
Een rare titel boven dit stukje. We bedoelen: we gaan met Onderweg op weg naar Pasen. Het is een oproep. De redactie van Onderweg probeert weer een mooie ‘Special’ te maken, waarin tot uitdrukking komt wat Pasen betekent en hoe wij als gemeenteleden dat feest zien. Maar ook dat wat er aan vooraf gaat: Goede Vrijdag.
Pasen is van en voor ons allen, en daarom vragen we als redactie aan jullie allemaal om ons bijdragen te sturen. Dat mag van alles zijn, als het maar verband houdt met Pasen. Bijvoorbeeld jou eigen mening over een viering, een artikel uit een blad, een speciale afbeelding, een opvallend gebed ….. Stuur het ons op.  Bij voorkeur als docx-bestand per email naar alewijn.boogaard@gmail.com . Dan vinden wij er een geschikte plek voor in onze Paas-special.
Oh, ja,  de deadline: maandag 15 maart, 18.00 uur. Dan kunnen wij het op tijd klaarmaken voor de drukker, en verschijnt het blad op 22 maart, om het mee te nemen op weg naar Pasen.
Alewijn Boogaard,  redactie OW
 
 
Paasgroetenactie Paasgroetenactie
Vanuit de Protestantse Kerk in Nederland sturen gemeenteleden ook dit jaar paasgroetenkaarten aan gevangenen in Nederland en Nederlandse gevangenen in het buitenland. De afbeelding op de paaskaart wordt onder leiding van een justitiepredikant door gevangenen zelf ontworpen. Aan de hand van het thema van de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie, ‘Ik ben er voor jou’, werd de verbondenheid van de gemeente binnen de muren met de gemeente daarbuiten uitgebeeld in een prachtig kunstwerk.

Ook onze gemeente doet mee aan de paasgroetenactie. Om het toch op een verantwoordelijke manier door te laten gaan, hebben wij ervoor gekozen om dit digitaal of telefonisch te doen. Als u graag mee wilt doen kunt u per mail uw naam en bemoedigende groet sturen naar corakeesmaat@hotmail.com. Als het lastig is voor u om dit via de mail te doen, mag u dit ook telefonisch doorgeven 0620686596 of 0527-291790. U kunt dit tot uiterlijk donderdag 25 februari doorgeven.

Voor gedetineerden is het bemoedigend als ze een kaart krijgen, zeker als daar ook iets persoonlijks op staat. Ook al weet u niet precies wie deze kaart ontvangt, toch mag u ervan overtuigd zijn dat het feit dat er om hen gedacht wordt, de gedetineerden erg goed doet. Het is een feestelijke gebeurtenis als de kaarten in de kerkdienst in de gevangenis worden uitgedeeld. Het doet goed als men je door een kaart een hart onder de riem steken.

Wilt u meer weten over de actie, kijk dan op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie.
We hopen dat velen van u paasgroeten zullen sturen! Hartelijk dank!

Zendingscommisie
(Henk Timmerman, Hans Kloek, Cora Keesmaat)
 
 
Kerk App Kerk App
Maakt u al gebruik van de Kerk App?
Gelijk met de Kerkbalans hebben veel gemeenteleden een nieuw of gewijzigd mailadres doorgegeven. Binnenkort ontvangt u op dat mail adres een link waarmee u de Kerk App van Scipio kunt downloaden.  De App is eenvoudig in het gebruik. Een centrale plek voor allerlei informatie. U kunt zich zo bijvoorbeeld makkelijk aanmelden voor kerkdiensten (wanneer dat weer mag), en de app is handig voor de collecte. U kunt de Kerk App installeren op uw mobiele telefoon of op de Ipad/tablet.
Heeft u geen link ontvangen? Mail uw naam en adres naar admin.pgblokzijl@xs4all.nl. Ik kan u dan alsnog een link mailen.
 
Succes namens de ledenadministratie,
Joke Boes
 
 
Jeugdkerk 7 februari 2021 Jeugdkerk 7 februari 2021
Zondag 7 februari was de jeugdkerk online. Het lukt iedereen om in de bijeenkomst te komen via de link in de mail. We gingen verder met het thema: ‘Het goede leven’. Na even over de sneeuw gepraat te hebben, gingen we een collage maken met afbeeldingen over wat voor ons te maken heeft met een goed leven. Hieronder een kleine compilatie van ons ‘droomleven’, waarin vrijheid, familie, vrienden, liefde en iedereen hoort erbij belangrijk zijn.
Daarna gingen we het hebben over influencers. Wie volgen we? Nikkie Tutorials, Monica Geuze, James Charles, Enzo Knol en Jade van Vliet werden genoemd. Op social media vergelijken we ons met anderen en de vraag is wat dat doet met ons zelfbeeld. Meestal zien we van anderen alleen een positief beeld. Toch is dat niet altijd zo, want ook de verdrietige kant van het leven wordt gezien. Laten wij alle kanten van het leven zien op social media?
In tijden van crisis (zoals nu met corona) vragen we ons af waar of bij wie we houvast kunnen vinden. Wie is onze herder? De jongeren vertellen dat ze bij hun ouders en vrienden terecht kunnen. In de Bijbel staat de bekende Psalm 23 die we samen lezen in een versie met uitleg erbij. Daarna luisteren en kijken we naar ‘Herder van mijn hart’ van LEV Herder van mijn hart | LEV - YouTube die dit oude psalm van moderne woorden voorziet. We praten over wat deze psalm concreet in het dagelijks leven betekent. God wil voor ons als een herder zijn. In het goede leven ervaren wij ook onze ouders als herders en zo mogen wij er ook zijn voor anderen om ons heen.
We sluiten af met een gebed en daarna praten we nog even verder over hoe het met iedereen gaat. Gelukkig gaat het goed en maken de jongeren zich nog geen zorgen over of ze wel over gaan. De online lessen volgen is wel vermoeiend en er worden lange dagen gemaakt. De volgende jeugdkerk is op 7 maart en we hopen dat we dan samen een film kunnen kijken.
 
Leiding jeugdkerk
 
 
Veertigdagen tijd Veertigdagen tijd
De veertigdagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd) zijn de veertig dagen voor Pasen; dit jaar van woensdag 17 februari tot zaterdag 3 april.  Het zijn eigenlijk 46 dagen, maar omdat de zondagen niet meegeteld worden (de zondag is een feestdag en dan hoeft er niet gevast te worden) blijven er 40 dagen over.
Het getal veertig komt vaak voor in de Bijbel. Noach wachtte veertig dagen voordat hij uit de boot stapte, Mozes verbleef veertig dagen op de Sinaïberg en kreeg toen pas de Tien Geboden. 

Ook het woord quarantaine betekent veertig dagen, als een schip in de 18e eeuw in een haven arriveerde en men vermoede dat er een ziekte onder de bemanning heerste moest de hele bemanning veertig dagen op het schip blijven.
Vasten is een veel voorkomend gebruik in deze veertigdagentijd. Vasten is een bepaalde tijd stoppen of minderen met eten en drinken. Het is een gebruik dat veel voorkomt in de Bijbel, vasten en bidden zijn met elkaar verbonden. Met vasten zeg je tijdelijk “nee” tegen eigen verlangens die ingesleten zijn in je dagelijks leven.
Tegenwoordig vasten veel mensen niet van eten of drinken maar gaan bijvoorbeeld de uitdaging aan om 40 dagen een bepaald product niet te gebruiken. Dit kan alcohol, suiker, tussendoortjes, koffie of bijvoorbeeld 40 dagen zonder Netflix zijn.

Wat kost jou tijd of energie? Wat staat je gezondheid in de weg of wat belemmerd je te zijn wie je wilt zijn? Wil je dit delen met de rest van de gemeente (mag anoniem); mail dan naar redactiezondagsbrief@hotmail.com

 
 
Vastentijd Vastentijd
De vastentijd, de 40 dagen naar Pasen, komt er aan. Steeds meer protestanten willen deze tijd zinvol invullen. Onderstaande link geeft u misschien inspiratie. En lees vooral ook het stukje van Erik. https://www.levenindekerk.nl/op-weg-naar-pasen-2021/