PKN
Protestantse Gemeente Blokzijl Scheerwolde
 
De adventstijd De adventstijd
Gebedsmuur
Aan de hand van de profeet Micha gaan wij op weg naar het Kerstfeest. Geef licht! is het thema. Het is aan de ene kant een gebed (Heer, geef ons Uw licht in deze wereld), maar ook een aansporing (We mogen het licht dat wij van God ontvangen delen en doorgeven in deze wereld). In de diensten ontmoeten wij niet alleen de profeet, maar willen we ook een gebedsmuur maken in de kerk. Wij willen u vragen of u elke zondag iets mee naar de diensten wilt nemen, wat u in die week als donkerheid heeft ervaren en wat u licht heeft gegeven.

Kinderkerk Adventsproject ‘Geef licht’
Deze tweede adventszondag gaan we verder met de opdracht ‘Geef licht’. Micha voorspelt een fantastische dag, een stralende dag. Op die dag komen alle mensen samen in de stad Jeruzalem. Ze zijn vergeten wat oorlog is, hun wapens hebben ze veranderd in gereedschap. Deze stad kan een stralende stad worden, waar de mensen goed voor elkaar zijn.
Vorige week hebben een aantal kinderen al een begin kunnen maken met hun kerstknutsel, we gingen verven. Vandaag, in Scheerwolde, gaan we verder met het maken van een kersttafereel.

Adventsschikking Geef licht!
De lezingen voor de adventstijd 2019 zijn gekozen uit het boek Micha. Micha was in zijn tijd een criticus van het systeem, hij becommentarieerde de maatschappij op sociale en religieuze thema’s. In zijn kritieken wees hij naar een hoopvolle toekomst en gaf hij zijn mening over hoe het zou kunnen of zelfs moeten zijn. In de gekozen lezingen uit het leesrooster gaat het over een mogelijk voorstelbare toekomst. Het gaat over de complexiteit van leven, zonder begin en zonder einde. Daarmee passen de gekozen lezingen bij de betekenis van advent, een periode van verwachten waarin we toeleven naar kerst, de geboorte van Jezus.
De basis voor de adventsschikkingen bestaat uit een hoge driehoekige vorm waarom heen kransen worden geschoven.
Driehoek De driehoek staat symbool voor: ik, jij en God (ook wel: ik, de ander en het spirituele genoemd). Micha houdt zich in de verhalen volop bezig met de mensen en de wereld om hem heen en verwijst daarbij naar de genadige en rechtvaardige God.
Kransen De kransen verwijzen naar de voortdurende cycli van beginnen en eindigen en opnieuw beginnen. Elk jaar wordt het opnieuw kerst, elk jaar ontvangen we waarschuwingen en altijd is er hoop op een toekomst.
Kleur en materiaal Micha is een man van soberheid. In deze serie van advent schikkingen wordt soberheid verbeeld in de keuze van kleuren en materialen.
Horizontaal De kransen worden horizontaal geplaatst. Micha geeft waarschuwingen over aardse zaken, het gaat over het leven op aarde.
Op de eerste krans zien we de schapen die zich beschermd weten in de kring.
 
Gratis advent boekje voor het hele gezin Gratis advent boekje voor het hele gezin
Wil je ook thuis advent vieren? Dat kan!
‘Kids in Actie’, ‘Daarom Kerst’ en ‘Kind op Zondag’ bieden u het adventsboekje “Geef Licht”  aan. Met voorleesverhalen, activiteiten, gebeden, liedjes en meer voor het hele gezin. Een mooie manier om samen toe te leven naar kerst. Vraag het gratis boekje nu aan via de website www.daaromkerst.nl. Op = op! Op die site vindt u/jij ook andere mooie suggesties op weg naar Kerst.
 
 
 

Catechese
datum en tijdstip 10-12-2019 om 19.00 uur
meer details

Filosoferen aan de Kolk
datum en tijdstip 11-12-2019 om 20.00 uur
meer details

Grote Kerk Blokzijl
datum en tijdstip 15-12-2019 om 10.00 uur
meer details

Kerst met the Swining Stones
datum en tijdstip 15-12-2019 om 15.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.