Leven in de schaduw

Leven in de schaduw
Of u het warme weer van de afgelopen week nu fijn vond of niet, ik denk dat iedereen de schaduw heeft opgezocht. In de zon was het veel te warm. Het hitteplan is van stal gehaald, de rivieren vallen droog, we moeten zuinig zijn met water, en de weilanden kleuren geel.
Het initiatief van de Jacobikerk in Utrecht vond ik geweldig! Want kerken zijn in deze dagen koele plekken en in de Jacobikerk kun je – als je thuis een warme werkplek hebt – gratis, zonder voorwaarden in de kerk komen werken. Koffie staat klaar en er is Wifi en voor een tafel is gezorgd. Een geweldig initiatief waarbij mensen, zij het onder andere motieven, een kerk binnen mogen komen.
Werken in de koelte, in de schaduw met alles wat je nodig hebt, dat klinkt toch als een droom. Alleen wil niemand leven in de schaduw. We willen allemaal in de spotlight. We willen allemaal bijzonder en buitengewoon zijn. Maar als we dat willen zijn, of zouden zijn, is niemand meer bijzonder.
Leven in de schaduw kun je dan ook maar beter doen in deze oververhitte tijd. In temperatuur, in onzekerheden, in zorgen over hoe het verder moet met klimaat, honger en oorlog. Leven in de schaduw van de Allerhoogste. Als je leeft in de schaduw, beweeg je mee. Je zorgt dat je dicht bij blijft. Je wijkt niet te ver af. Niet iedere keer op hetzelfde punt, maar je houdt God tussen jouw en de brandhaarden. De onverdraaglijke hitte. Je zoekt je positie die dichtbij is. Veilig en vertrouwd.
Dat is geloof. Geloof is de schaduw en de koelte die de Jacobi kerk aan werkers aanbiedt. Voor ons is het ook een plek waar we beschermd mogen worden tegen de elementen. Ons geloof is op deze manier weer ‘cool’ 😉
Janetta Wanders
Reageren? Ja graag! Mw.wanders@gmail.com
 
terug