KerstChallenge 2020: Het geheim van het Ikoon

KerstChallenge 2020: Het geheim van het Ikoon
Met de jeugd van de jeugdkerk hebben we de KerstChallenge 2020 gespeeld. Het thema was 'Het geheim van het Ikoon'. Zondag 6 december hebben we twee voorbereidende spellen gedaan en zondag 3 januari speelden we het hele spel. We waren verdeeld in vier groepen en we stonden online in verbinding met elkaar via Microsoft Teams.

De vier groepen hadden elk hun eigen beperking van niet kunnen horen, niet kunnen zien, niet kunnen spreken of niet kunnen typen. Vooral de eerste groep die niet kon horen had hier erg veel last van.
We hoorden het verhaal van Milou over het geheim van het Ikoon wat de mensen in Vynnyky te Oekraïne inspireert. Het geheim gaat over een soort songtekst over de geboorte van Jezus. In vier spellen probeerden wij het geheim van het Ikoon te achterhalen.
De groepen moesten eerst een code omzetten in een woord en dat weer doorgeven aan de volgende groep. Via cijfers, gebarentaal, semafoor en morse code kwam hier uiteindelijk het Latijnse woord ‘Magnificat’ uit. Dit spel kostte erg veel tijd en was best lastig.
Het volgende spel gaf elke groep ‘fake-news’, maar door met elkaar te overleggen stonden we samen sterk en ontvingen we het volgende deel van het Ikoon.
Bij het derde onderdeel moesten we de juiste route vinden die Maria had afgelegd m.b.v. bonnetjes en teksten. Op de kaart ontstond dan een symbool die gecombineerd werd met de juiste envelop, zodat we door konden gaan naar het laatste spel.
We kregen allemaal een stukje van het hoofd van Maria in een aureool en door deze volgens de juiste windstreken neer te leggen, ontdekten we samen welke kant Maria opkijkt. Door elk onderdeel van het Ikoon te draaien, kwamen we erachter naar welk woord Maria kijkt. In de afbeelding hierboven kun je de oplossing zien.

God staat aan de kant van Maria. Maria’s zoon, Jezus, is de Koning die de wereld op z’n kop zet. Jij bent welkom in Zijn nieuwe wereld. Jezus volgt het voorbeeld van zijn moeder Maria.

Gelukkig zaten we niet in een echte escaperoom, want het lukte ons niet om het Geheim van het Ikoon binnen een uur te kraken. De hulp van een aantal ouders als thuisbegeleiders was dan ook zeer welkom, dank daarvoor. Het was best moeilijk en het viel allemaal niet mee, maar het is ons samen toch gelukt!
 
terug