Het gesprek van je leven

Het gesprek van je leven
Claartje Kruijff zegt dat ze de paniek reactie van de man herkent. Bij een huisbezoek van een ernstig zieke vrouw heeft ze een leuk gesprek maar constateert later dat ze het niet heeft gehad over de diepste angsten van die ernstig zieke vrouw. Heb ik het wel goed gedaan, vraagt ze zich af. Maar dan stelt ze de vraag: om wie gaat het dan op dat moment? Gaat het om die mevrouw, of handel je vanuit je eigen tekort. Wat deel je eigenlijk. Vakmanschap begint bij bescheidenheid. Voor Ds. Kruijff betekende deze constatering een ommekeer. Ze stelt: ‘Wie ik nu ben, is al goed genoeg’. Van daaruit kan ze brengen wat ze op dat moment te brengen heeft. Ze zegt dat ze niet meer de behoefte voelt om zich zo zeer te bewijzen. En dat raakt bij haar een dieper gevoel, dat je er allang bij hoort in het leven. Dat je alleen al omdat je er bent, ingebed bent in de wereld.
De interviewster relateert de laatste zin niet aan het Christelijk geloof. Maar ik denk dat Claartje Kruijff zegt dat je er mag zijn, omdat je ingebed in deze wereld, waar God je met zijn liefde en genade laat oplichten op de plek waar jij bent. Dat rode knoopje wat opvalt en uniek genoeg is.
Een knoopje wat iemand uit de knoop heeft gehaald. Een knoopje wat normaal gesproken 2 kledinghelften aan elkaar verbindt, heeft er voor gezorgd heeft dat het verbinding heeft gebracht met je diepste twijfels aan de ene kant en de rust dat het goed genoeg is om er gewoon te zijn.
Goede week.
Janetta Wanders
Reageren mag: mw.wanders@gmail.com
 
terug