Gana, bericht van Caroline Mager Gana, bericht van Caroline Mager
Caroline Mager heeft een tijdje terug alweer uitleg gedaan tijdens een kerkdienst en een gift gevraagd voor de zending. Zij stuurt ons het volgende bericht.

Wat een fantastisch nieuws dat jullie zoveel geld hebben overgemaakt voor dit doel. Echt een zegen!
 
Bweyeye is een geïsoleerde plek, afgesloten van de rest van Rwanda door het gigantische Nyungwe regenwoud. De mensen zijn er veelal afhankelijk van de opbrengst van hun stukje land. Of ze bewerken het land voor anderen. Door de armoede stoppen de meeste jongeren voortijdig met hun middelbare school. En degenen die wel hun middelbare school af hebben gemaakt, kunnen meestal geen baan vinden. Vervolgonderwijs is te duur, mede vanwege de afstand. Daarom is de kerk een vaktraining begonnen voor kansarme jongeren in Bweyeye zelf. Zo kunnen ze een vak leren (naaien of bouwen) wat hen helpt om een baan te vinden. Hoe het hun leven verandert, bewijst het verhaal van Damascene:
 
Damascene (30 jaar) is getrouwd en heeft 3 kinderen. Damascene heeft zijn basisschool afgerond, daarna was er geen geld meer om verder te leren. Hij verdiende zijn geld door het land te bewerken voor andere mensen op daglonersbasis. Als hij werk had, kreeg hij 500 Rwandese franc per dag betaald, omgerekend zo’n €0,50. Daarvan kon hij dan een kilo cassavemeel kopen voor 250 franc, wat groente en een jerrycan water. Geld voor kleren en gezondheidszorg hadden ze niet. Nu heeft Damascene door de VTC de kans gekregen om te leren metselen. Dit helpt hem om een toekomst op te bouwen voor zijn gezin. Met de opgedane kennis kan hij al zo af en toe een baantje krijgen, waar hij dan 4000 franc (€4,-) voor een dag werken krijgt betaald. Zo blijft er, naast eten, ook geld over om kleren te kopen en de kinderen naar school te sturen. Daarnaast doet deze opleiding ook veel voor zijn zelfvertrouwen. Damascene voelt zich nu deel van de maatschappij. Hij is een actief lid van de lokale kerk geworden. Hij zingt in het koor en staat klaar als er iets gedaan moet worden. Hij helpt mee met het bouwen van het nieuwe kerkgebouw en een nieuw huis voor de pastor. En hij brengt met trots zijn tienden naar de kerk.
 
We zijn inderdaad ook in de ban van Corona. Sterker nog, we zitten al een week in lockdown, waardoor we verplicht thuis zitten.
 
Hartelijke groet,
Caroline Mager
terug