De uitkijkpost

De uitkijkpost
Als het helder weer is, ga ik graag naar de Woldberg en dan beklimmen we de uitkijktoren. Je kunt ver kijken. In het oosten zien we de contouren van de Havelterberg, meer naar het zuiden de witte silo’s van Meppel, in het zuidwesten de watertoren van Steenwijkerwold en verderop de watertoren van Sintjansklooster. Blokzijl ligt te ver weg. In het Noorden zien we Wolvega. Je ziet de A32 door het landschap snijden, en je ziet van verre de treinen aankomen. Het lijkt wel een speelgoedwereld.
Hoe zou je naar de wereld kijken als je in de hemel woont. Of woon je daar niet. Hoe moet je je dat voorstellen. Ik vind Hemelvaart dan ook altijd moeilijk uit te leggen. Opstaan uit de dode is al een iets ongelofelijks maar dan ook nog eens ‘naar de Hemel varen’…. ?
Jezus heeft onder ons geleefd als mens. Vanuit de uitkijktoren gezien zou hij in de trein kunnen zitten, of op de A32 kunnen rijden. Hij heeft ons leren kennen, hij heeft ons gezien, gehoord en was één van ons. Vermoedelijk heeft hij ook gezien dat wij maar mensen zijn. Mensen die het waard zijn om van te houden, maar och och…. Ze zijn ook wel hardleers en wat zijn ze toch ook dom. En … wat maken ze er een rommeltje van. Nee, het zijn geen goede rentmeesters van de aarde. En dan verspreiden ze ook nog eens nepnieuws, annexeren een ander land, laten mensen uithongeren, proberen het gelijk aan hun kant te krijgen en als je denkt dat iets goed gaat is er altijd wel weer een keerzijde.
Dan wil je toch heel graag dat er iemand is die het overzicht heeft. Dat er iemand is die op de uitkijktoren staat en het ziet hoe alles met elkaar in verband staat. Hoe het samenhangt. Hoe het écht is. De wereld is als een schilderij, waar je vanaf een afstand het geheel kunt bekijken. Daarom heeft Jezus afstand genomen. Om nog meer voor ons te kunnen betekenen.
Ook dat kan weer een voorbeeld voor ons zijn, om af en toe afstand te nemen. Er buiten gaan staan, en proberen het geheel te bezien. Moeilijk, en nagenoeg onmogelijk. Om het goed te kunnen moet je God zijn. 
Janetta Wanders
Reageren? Ja graag: mw.wanders@gmail.com
 
terug