Wij zijn vacant en nu?
Wij zijn vacant en nu?
Beleid - Visie - Profiel - BeroepingscommissiePer 1 oktober 2022 is onze gemeente vacant. Dit betekent dat wij geen predikant meer in dienst hebben, maar het kerkewerk gaat wel door. Waarom vinden we het zo belangrijk als kerkenraad om de tijd te nemen voor beleidsontwikkeling?De ontkerkelijking in Nederland is een gegeven. Wij vinden het belangrijk om als geloofsgemeenschap te overleven maar hoe passen we ons aan aan de wereld om ons heen? Het is ons ideaal om een duurzame toekomst te scheppen, misschien wel tegen de trend van ontkerkelijking en individualisering in. Als kerkgemeente maken wij deel uit van een wereldwijde en eenwenoude christelijke kerkgemeenschap. Wij worden geïnspireerd door de Bijbel, het verhaal van God met mensen. Voor ons is het belangrijk dat wij ons geloof ervaren in woord, zang, stilte en gebed door ons open te stellen voor God en elkaar. De vorm daar kunnen we met elkaar over nadenken. Hoe overbruggen we de komende tijd?Het pastoraat is een belangrijk onderdeel van ons gemeente. Pastoraat valt uiteen in crisispartoraat en regulier pastoraat. Denk bij crisispastoraat aan bijzondere situaties zoals bijvoorbeeld overlijden. Voor regulier pastoraat denk je niet alleen aan bezoekwerk ouderen en zieken maar ook nieuwe inwoners, dopen, belijdenis doen en huwelijken. Beleid en visieOntwikkeling beleid en visie onder leiding van Dirk-Jan Lagerweij. Start per oktober 2022. 6 oktober 2022 Bijeenkomst Grote Kerkenraad Deze avond schoof ds. Dirk-Jan Lagerweij aan en heeft de Grote Kerkenraad het gehad over beleid. En als je het hebt over beleid denk je vooral aan de toekomst. Hoe zien we de toekomst voor ons? Dirk-Jan begeleidt dit traject samen met ons (lees de gemeente). Dat is de Grote Kerkenraad en dat ben jij. De eerste keren zal Dirk-Jan aanschuiven bij de Grote Kerkenraad. Later wordt dit breder gedeeld en vragen we ook om jou mee te denken. Er werd stilgestaan bij:
De sfeer was open en goed en het voelde veilig om te praten. De werkvorm was prettig. Wat er is besproken laat zich nog niet verwoorden tot een duidelijk verhaal. De ‘conclusie’ kan nog niet worden gedeeld en is ook niet aan de Gote Kerkenraad. Daar hebben we jou voor nodig. De Grote Kerkenraad is, ‘aan het oefenen’.
In de droomsessies van januari en februari zijn de volgende vragen besproken.
In de gemeentemorgen van 26 februari gingen we een stapje verder en hebben we gezocht naar antwoorden op de volgende 3 vragen:
Onderwerpen kunnen zijn diaconie, omzien naar elkaar, van binnen naar buiten en van buiten naar binnen, rentmeesterschap, groene kerk, zorg voor de wereld, biologisch etc. PlanningMet behulp van alle verkregen informatie wordt een bondig beleidsplan samengesteld. Een plan waarin globaal de belangrijke punten worden genoemd maar nog niet helemaal tot in detail uitgewerkt. Een beleidsplan geeft richting en zal tot uitvoering komen in de acties die hieruit volgen. Het zal impact hebben op ons kerkwerk, rooster, diensten, commissies, inzet van mensen etc. De PKN zal aangeven voor hoeveel fte (fulltime, parttime) wij betaalde krachten kunnen inzetten. Vanuit het beleidsplan en wat we financieel kunnen zal een profielschets volgen voor een dominee en misschien ook wel andere betaalde krachten. En wat speelt er verder In januari 2022 zijn Marja Dragt en Karin Rozendal in gesprek geweest met de kerkenraden van de Protestantse Gemeenten uit Blankenham, Willemsoord/Peperga/Blesdijke en Steenwijkerwold en de classispredikant Klaas van der Kamp. Deze bijeenkomst was op uitnodiging van de gemeente Steenwijkerwold. De insteek van dit overleg is om met elkaar mogelijkheden te verkennen in een periode waarin bijna alle gemeenten vacant zijn. Wat zijn de opties als je als gemeente niet voor een fulltime predikant kunt kiezen? Hoe krijg je de vacature vervuld met de verwachting dat er minder predikanten afstuderen en er steeds minder predikanten zich op de arbeidsmarkt begeven? Het gesprek was geheel vrijblijvend en ging om het met elkaar van gedachten te wisselen. Het ging niet om daadwerkelijk samenwerken op wat voor niveau dan ook. Dit eerste gesprek was puur verkennend en elkaar informeren. Natuurlijk is er gesproken over mogelijke alternatieven over de inzet van een predikant. De classispredikant Klaas van der Kamp gaf verschillende voorbeelden hoe je als gemeenten kunt samenwerken met elkaar. Al met al eindigde het gesprek dat we graag een vervolg willen om mogelijkheden te verkennen. Wie weet hebben we wat aan elkaar. Het volgende overleg is woensdag 22 maart in Willemsoord. De uitkomst is dat we niet allen hetzelfde vertrekpunt hebben en elkaar ook beter leren kennen. Het is goed om te luisteren naar elkaar en ideeën met elkaar op te doen en uit te wisselen. De volgende bijeenkomst is in september. ProfielZodra beleid en visie gereed is, wordt het profiel van de gemeente opgemaakt en zal duidelijk worden hoe dit zich vertaald in wensen richting een eventueel te beroepen predikant en/of andere kerkelijk werkers. Het profiel is opgesteld in het voorjaar van 2023. In september 2023 heeft de classis haar goedkeuring gegeven op de profielen en de meerjarenbegroting. BeroepingscommissieIn november 2023 is er een beroepingscommissie geformeerd nadat de visie is vertaald in een beleidsplan en er een profiel is opgesteld.
We hopen dat deze groep mensen met elkaar een fijne tijd tegemoet gaat en het als een dankbare en inspirerende taak ziet. Waarin andersom ze ook van ons als kerkenraad en gemeente het vertrouwen krijgen om deze taak uit te voeren. | ||
terug | ||