Boomerang

Boomerang
Als je ergens ver vanaf bent, dan voel je je des te meer verbonden met thuis. Astronauten, zoals André Kuipers, spannen zich in om zuinig te zijn op de planeet aarde. Doordat hij zover van de aarde af was, heeft hij de aarde met andere ogen leren zien. Hij spant zich nu in voor dát wat de aarde zo bijzonder maakt.
Maar zelf kennen we dat gevoel ook wel. We komen weer thuis van vakantie en och… wat is dat huis toch heerlijk, met een ruime badkamer een luxe keuken en een groene tuin. Familie en vrienden die graag je vakantieverhalen horen.
Maar ook als mensen weggaan voor langere tijd mis je ze meer dan anders. Mijn vriendin werkte voor een half jaar in Letland. Wat was ik blij dat ze weer terug was. Dan was ze weer dichterbij. De waarde van onze vriendschap werd zo wel heel erg duidelijk.
Zou het zo zijn dat we na omzwervingen, vakantie, werken in het buitenland of  studeren in een andere stad, de omgeving waarin we zijn opgegroeid, waar we de gewoonten kennen en waar onze familie woont en misschien nog wel vrienden, dat we daar uiteindelijk weer naar toe trekken? Omdat we ons daar meer dan op andere plekken thuis voelen? Herkend en herkenbaar? Net als een boomerang. Die komt ook weer terug.
Ik lees de laatste tijd steeds vaker dat mensen na omzwervingen in diverse kerken, geloven, spirituele richtingen, toch hun plekje weer vinden in de oude vertrouwde kerkbanken. De kerkbanken die ze kennen. De gewoonten die vertrouwd zijn. En ja, we missen mensen als ze weggaan. Zoals ik mijn vriendin mistte. Maar terugkomen op de plek waar je vandaan komt. Terugkomen op de plek waar je kennis hebt gemaakt met het geloof, de zondagsschool, daar mogen we toch ook wel een beetje op vertrouwen?
Dus laten we de kerk een fijne plek laten zijn. Waar het gezellig is, waar we een kop koffie drinken, waar we elkaar weer spreken. Terug van weggeweest. Welkom, fijn dat je er bent. Fijn dat je weer eens komt kijken. Ik heb je gemist, en heb aan je gedacht. Hier mag je je thuis voelen, wanneer je ook maar weer terugkomt. Weet dat er een weg terug is. Er is altijd een weg terug naar wat vertrouwd is. De Heer wacht op ons. Elke dag weer. Elke zondag in die mooie kerk van ons in Blokzijl.
Welkom thuis, welkom terug.
Janetta Wanders
Reageren? Ja graag: mw.wanders@gmail.com

 
terug