Bijbellezen: Vrouw zoekt boer; Ruth

Bijbellezen: Vrouw zoekt boer; Ruth
In de Bijbel staat een heel klein boekje. Je bladert er zo aan voorbij. Slechts vier bladzijden telt het: Ruth. Bij velen geliefd. Boer zoekt vrouw. Daar doet het mij aan denken. Alleen hier geen boer die onder de brieven bedolven wordt en ook geen selectieprocedure. Jarenlang heb ik niet naar het programma gekeken. Ik kreeg altijd last van plaatsvervangende schaamte. Waarom lenen sommige vrouwen zich er voor om zich te onderwerpen aan een keuring van een man die ze helemaal niet kennen? Ik snap daar niets van. Je bent toch geen koe of paard? Maar de laatste jaren zit ook ik voor de buis. Toegegeven, het is een programma wat heerlijk wegkijkt. Maar toch blijf ik het bijzonder vinden dat mensen zich hiervoor lenen. Of ik volgend jaar weer ga kijken? Misschien kan dat niet meer, omdat er dan geen boeren meer in Nederland zijn. Alleen daarom al moeten we zuinig zijn op de boerenstand in Nederland!

Het boek Ruth zou ik een andere subtitel geven: Vrouw zoekt boer. Er komt geen brief aan te pas en ook geen Yvon Jaspers met een hippe hond en idem dito auto. Wel een schoonmoeder, Naomi. Zij ontpopt zich tot een unieke koppelaarster. Zij koppelt Ruth aan die rijke boer Boaz. Nota bene op de dorsvloer! Wat er dan allemaal gebeurt laat zich raden. Maar het resultaat mag er zijn: Ze krijgen elkaar. Ruth haar boer, Boaz zijn vrouw. En er komt ook nog een baby. Een love-story met een happy end!

De weken na Pinksteren gaan we er in de eredienst aandacht aan besteden. Maar zo klein en onopvallend het boekje Ruth ook mag zijn (je bladert er immers zo aan voorbij), toch heeft het in het Jodendom een belangrijke plaats gekregen op de feestkalender. Op een van de grote feesten van het Jodendom wordt in de synagoge juist dit kleinood gelezen: op het Wekenfeest, het joodse Pinksterfeest. Oorspronkelijk een Oogstfeest (ja, een landbouwfeest - Boer zoekt vrouw). Later werd het de gedenkdag waarop men vierde dat God de Thora aan Israël en aan de volkeren schonk. Het gaat in Ruth ook om de verbinding van een niet-Joodse (Ruth) met een Jood (Boaz) onder de zegen van God. De Thora is een zegen voor de mensheid! En het kind dat uit Ruth en Boaz geboren wordt is de oervader van het kind dat voor de hele wereld een zegen zal zijn: Jezus, de Zoon van David, de zoon van Obed.

Ruth is een boek met een boodschap. Een boodschap van God voor alle mensen op aarde die zich afgesneden voelen van de toekomst. Wij in het rijke Westen lijken daar geen boodschap meer aan te hebben. Wij bepalen immers zelf onze toekomst? We investeren liever in ons eigen kortstondige bestaan. Velen van ons hebben geld als water en leven er goed van. Dat goede leven is dan vooral een genieten, eindeloos leuke dingen doen. Dat is de zin van het leven geworden. Maar is dat alles? Heeft Goed leven niet ook te maken met ‘op een goede manier leven?’ Een goed leven leiden heeft dat niet te maken met een goed mens willen zijn? Of zijn wij alleen consument(en)?  Ruth leert ons anders. Een mens leeft met een opdracht: het leven zo goed mogelijk te leiden. Alleen daardoor krijgt de wereld een toekomst. Daarvoor moet je in jezelf investeren. Maar het is het meer dan waard. Het zal een zegen zijn: voor de wereld, voor onszelf, voor God. Dat kleine verhaal van Ruth herbergt een grootse boodschap. Tja, zo zie je maar weer: Wie het kleine niet eert…… . 

Ds. Jelle Vonk     
 
terug