Bijbellezen: Genesis 13: Abram en Lot gaan uit elkaar.

Bijbellezen: Genesis 13: Abram en Lot gaan uit elkaar.
In de bijbel komen we wel vaker twee manieren van mens zijn voor. Twee wijzen van geloven. Kanaän en Egypte zijn in dit verhaal tegenpolen, net als Kaïn en Abel. Het is net als bij de wasmiddel reclame, de één is stralend wit en de ander krijgt de vlekken er maar niet uit. Abram en Lot worden ook tegenover elkaar gezet; Abram is de geroepene, de gelovige, de ‘ware Israëliet’, en Lot beeld uit hoe een heiden denkt en doet. Gaat dat samen die twee? Nee, het gaat niet meer, want hun bezit was te veel. Dus gaan ze als verstandige mannen uit elkaar. Lot mag kiezen. ‘Ga jij links, dan ga ik rechts en als jij rechts gaat, ga ik links’ zegt Abram. Maar Lot kijkt niet naar links of rechts hij kijkt maar naar 1 bestemming; het vruchtbare land langs de rivier de Jordaan. Bij Sodom en Gomorra, die toen nog niet verwoest waren. Een waar lusthof.
Dit doet denken aan het verhaal wat we afgelopen zondag in de kerk hebben gelezen over Jezus die verleidt wordt door de duivel om te heersen over alle koninkrijken van de wereld voor maar één knieval. Lot maakt wel de knieval en kiest voor Sodom. Hij keert het land van belofte de rug toe, hij ziet slechts wat voorhanden is, en hij wil het pakken. En Abram rest de dorre vlakte. Maar die kijkt met de ogen van het geloof. Dan zie je altijd meer. Abram maakt zich afhankelijk van de regen en van God. En weer bouwt Abram een altaar. En hiermee eindigt het verhaal waar het mee begonnen is en Abram zegt; onze hulp is in de naam van de Heer, die de hemel en de aarde gemaakt heeft.

Janetta Wanders
Reageren? Ja graag: mw.wanders@gmail.com
NB zolang we vacant zijn zal om de twee weken een overdenking ‘Bijbellezen’ geschreven worden geïnspireerd door de uitgaves van ‘Het verhaal gaat…. ‘ van Nico ter Linden
 
terug