Bij elkaar op de koffie onder de boom

Bij elkaar op de koffie onder de boom
Wat was het goed elkaar te ontmoeten na afloop van de startdienst. Naast het bijpraten, werden er mooie verhalen gedeeld over bomen die het ‘goede leven’ symboliseren.
In de Vierhoek, waar wel tien mensen onder het genot van koffie met cake (van de dominee) bij elkaar zaten, waren  de kastanje en de beuk favoriet. Ook in andere groepen werden deze bomen genoemd, naast vooral bomen die veel “vrucht” (notenboom, hazelaar, appelboom, perenboom…) dragen.
Het was mooi te ontdekken dat iedereen een eigen associatie heeft met soms dezelfde boom. Bomen geven veel moois: schaduw, vruchten, kleuren, zuurstof, plek voor insecten, plek om te schuilen. In die zin zijn ze voor mensen een voorbeeld. Het zijn vruchten die het leven goed maken, voor jezelf en de ander. Bomen stralen rust uit en dat is heel fijn in deze onrustige tijden.
Bomen markeren ook bepaalde momenten in het leven; zijn daar voor altijd mee verbonden.
Daarnaast bleek dat spreken over bomen meestal veel goede herinneringen aan vroeger oproept. Gevoelens van veiligheid, rust, gezelligheid. Maar helaas kenmerken ze voor sommigen ook minder mooie momenten.
In een groep werd er wat langer stilgestaan bij het woord ‘gelukkig’. Iets wat je overkomt of misschien toch meer iets actiefs. Iets ‘lukt’. Je wordt gelukkig van iets doen; het geeft voldoening. Het is gelukt!!!
Nou, het is zeker ‘gelukt’, deze nazit. Iedereen werd er ‘gelukkig’ van. Een moment dat het leven goed maakt met elkaar!

 
terug